keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Virkattu peite


Vajaa vuosi sitten, pojan ollessa ehkä noin kuukauden ikäinen, aloin vauvakuplassani kaivata jotain käsillä tehtävää. Jotain mikä ei vaadi kovin suurta keskittymistä ja jotain mikä on helppo aloittaa, jatkaa ja lopettaa tarvittaessa.


Sattumalta törmäsin kirpputorilla lopettavan käsityöliikkeen poistomyyntiin ja hamstrasin sieltä 20 kerää Novitan Puroa ajatuksena tehdä tilkkupeitto perinteisesti isoäidinneliöillä. Noh, aloitettuani huomasin nopeasti että eihän tuo määrä riitä mihinkään ja lähdin metsästämään lisää lankoja. Helpommin sanottu kuin tehty. Puron valmistus oli lopetettu eikä niitä tuntunut löytyvän enää mistään, ei alennuksista eikä kirpputorilta joten projekti meni jäihin hetkeksi aikaa. Lopulta facebookin lankojen myyntiryhmästä löysin jonkin verran Puron jämälankoja kohtuulliseen hintaan sekä siskon ja anopin avustuksella löytyi muutama kerä ja sain kun sainkin peitosta aikuiselle sopivan kokoisen.


Kokoa peitolla on 125x175cm ja painoa kertyi 1400g. Väreinä käytin mm.  Puron juolukkaa, iltanuotiota, takkatulta, pakkasyötä, ruskaa ja kanervikkoa. Lisäksi jämäkerissä oli muitakin värejä joista en osaa sanoa sen enempää. Aluksi yritin valikoida keskenään yhteen sopivia värejä mutta loppujen lopuksi annoin mennä vaan. Ja hienostihan nämä kaikki purot sopivat yhteen. Palat yhdistin tummanharmaalla langalla neulalla yhdistäen. En halunnut saumaa palojen väliin jollainen virkkuukoukulla yhdistäessä tulee vaan huomaamattomat saumat. 


Olen aiemmin aloittanut varmasti kymmenen tilkkupeittoa isoäidinneliöillä mutta kyllästynyt jo ennen kuin olen päässyt edes alkuun. Puron vaihtuvat värit tekivät kuitenkin virkkaamisesta koukuttavaa eikä homma puuduttanut yhtään. En myöskään ottanut projektista minkäänlaista stressiä vaan tein niitä silloin kun huvitti. Palasten yhdistäminen tuntui suuremmalta urakalta mutta siitäkin selvittiin kun päätin olla miettimättä liikoja palasten kohdistamisia.


Tästä tuli todella lämmin ja tarpeellinen peite myös kesäilmoille vaikka talven kylmyys taisikin tätä suunnitellessa olla enemmän mielessä. Tekisipä mieli aloittaa toinen samanmoinen heti perään mutta Purojen metsästykseen en kyllä toiste ryhdy. Seuraava tehdään langasta jota löytyy vaikka lähikaupasta. Ehkä nyt kuitenkin pieni hengähdys virkkauksista ennen sitä seuraavaa. :)

12 kommenttia:

 1. Todella kaunis! Puron upeat värit pääsevät oikeuksiinsa - tossakin on tosi montaa sävyä sekaisin, mutta sopivat silti kaikki ihanasti yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inari! Mä aluksi yritin vähän valkkailla sopivia värejä mut sit annoin mennä vaan kun lankaa oli muutenkin huonosti saatavilla. Noi eri värit on vielä eri vuosien tuotantoakin mutta silti ne vaan sointuu yhteen. Tykkään kyllä hirveästi!

   Poista
 2. En kestä, aivan mielettömän upea!!

  VastaaPoista
 3. Älyttömän upee! Hyvin sopii värit yhteen :)

  VastaaPoista
 4. Fysiikan tunnilta muistan että opettaja kertoi massan olevan muuttumaton. Jos peitto kerran painaa 1,4 kg niin silloinhan siihen on mennyt lankaa 1,4 kg? Kaunis peitto, tekisi mieli itsekin aloittaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin se on. Tässä tarkoitin lähinnä kerien määrää mutta se on helposti laskettavissa 1400/50=28 kerää koko peittoon. :)

   Poista